Šperky a klenoty

Zajímavosti a informace ze světa šperků, zlata a klenotů

Šperky a klenoty header image 2

Broušení a leštění diamantů

Září 6th, 2011 · No Comments

Historie řezání a leštění diamantů má svůj původ v Indii, kdysi dávno indičtí klenotníci objevili, že diamant může být vyleštěn do vysokého třpytu jen broušením o další diamant. V současné době hraje důležitou roli při broušení a leštění diamantů diamantový prach. V průběhu doby byly tradiční nástroje brusičů diamantů nahrazeny moderními stroji. Broušení diamantu vyžaduje čas od několika hodin do několika měsíců. Během tohoto procesu diamant ztratí v průměru polovinu své původní hmotnosti. Protože každý diamant je jiný, je třeba kámen nejprve pečlivě vyšetřit a prozkoumat a pak označit místa pro řezání.

Ze všech tvarů diamantu je nejoblíbenější kulatý briliant, protože má schopnost poskytnout co možná největší jas a lesk při minimálním úbytku hmotnosti. Během následujícího postupu broušení a leštění surových diamantů jsou drahé kameny rozděleny do dvou částí pilou nebo štípáním. Většina kamenů je řezaná napříč „zrno“ (viditelný důkaz krystalické struktury diamantu) pomocí tenkého kovového kotouče pokrytého diamantovým prachem při vysoké rychlosti nebo laserem. Kameny, které jsou označeny pro štípání jsou rozděleny po zrnu jedinou ranou ocelového nástroje. Po štípání či řezání, je diamant podroben procesu známému jako bruting (pouze u kulatých briliantů). Kámen je upnut do otočné hřídele přístroje podobného „soustruhu“. Další diamant je připevněn na konci dlouhé tyče. Jak se soustruh točí, oba diamanty se setkají a vzájemně se brousí do požadovaného tvaru. Diamantový prach, který se vyrábí při této činnosti je používán v dalším řezání a broušení. Při leštění diamantu se vybrušují na kameni fazety jedna po druhé. Fazeta je malá ploška nebo povrch, který zachycuje světlo a vytváří diamantovou jiskru. Většina diamantů má 58 faset.

Tags: Nezařazené · šperky

0 responses so far ↓

  • There are no comments yet...Kick things off by filling out the form below.

Leave a Comment